
به گزارش خبرنگار تابناک از یزد، مجتبی فرهمند، پنجم اسفند ماه در نشست خبری که به مناسبت روز مهندس برگزار شد، بر اهمیت ارتقای کیفیت ساختمانها و نقش مهندسان در این فرآیند تاکید کرد.
وی در جمع خبرنگاران گفت: ساخت یک ساختمان صرفاً ایجاد فضای فیزیکی نیست؛ بلکه این فضا باید تاثیر عمیقی بر هویت جامعه و سبک زندگی آیندگان داشته باشد.
وی افزود: این باور منجر به تغییراتی در شیوه زندگی و تعامل افراد در فضاهای ساخته شده خواهد شد.
فرهمند ساختمانها را به دو بخش تکنیکی و روحی تقسیم کرد و اظهار داشت: در حالی که در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی در زمینه فنی و مهندسی ساختمانسازی و مقاومسازی بناها حاصل شده است، اما در بعد کیفیت ساخت و روح ساختمانها هنوز فاصله زیادی با استانداردهای جهانی داریم.
به گفته وی، توجه به این بخش میتواند تفاوتهای چشمگیری در تجربه زندگی ساکنان ساختمانها ایجاد کند.
وی یکی از معضلات امروز شهرها را «یکسانسازی» آنها دانست و تاکید کرد: باید به هویت هر شهر و ویژگیهای منحصر به فرد آن توجه بیشتری شود. فرهمند اظهار داشت که بسیاری از ساختمانهای جدید با وجود داشتن فناوریهای پیشرفته، فاقد روح و هویت فرهنگی هستند.
وی از رسانهها خواست تا این مسئله را در جامعه تبیین کنند و افزود: ساختمانها باید فضایی برای زندگی و تعامل اجتماعی باشند، نه فقط مکانی برای سکونت.
رئیس سازمان نظام مهندسی یزد با اشاره به تحولات معماری کشور از گذشته تاکنون، تفاوت عمده آن در گذشته و اکنون را «پیوستگی» تغییرات عنوان کرد و گفت: در گذشته، تغییرات معماری کشور با حفظ اصول و ارزشهای اسلامی و ایرانی انجام میشد، اما در دوره کنونی به دلیل تغییرات فرهنگی و اجتماعی، شاهد انقطاع هارمونی و هماهنگی در معماری هستیم.
وی معتقد است که معماری ایرانی-اسلامی زمانی تحقق پیدا خواهد کرد که جامعه و مردم خود به هویت ایرانی-اسلامی بازگردند و مهندسان تنها قادر به ارائه این تغییرات نخواهند بود، مگر اینکه فرهنگ و باورهای جامعه تغییر کند.
فرهمند در ادامه سخنان خود به یکی دیگر از معضلات شهری یزد اشاره کرد و گفت: گسترش سریع شهر یزد و افزایش جمعیت آن، باعث بروز مشکلات زیادی در حوزه خدماترسانی و توسعه شهری شده است.
وی با بیان این که ۳۰ درصد از زمینهای شهری یزد بلااستفاده و بلاتکلیف است، از برنامهریزیهای جدید برای استفاده بهینه از این زمینها خبر داد و افزود: «در صورت تداوم بلااستفاده بودن این زمینها، پس از صدور اخطار به مالک، اقدام به خلع ید و استفاده از این اراضی برای طرحهای خدمات شهری خواهیم کرد.»
فرهمند همچنین با اشاره به وضعیت اجارهنشینی در یزد گفت: طبق آمارهای رسمی، ۳۰ درصد از مردم یزد اجارهنشین هستند که این آمار بالاتر از میانگین کشوری (۲۵ درصد) است.
وی این موضوع را ناشی از افزایش مهاجرتها و تغییرات در بافت اجتماعی استان دانست و گفت: «این تغییرات اجتماعی باعث شده که مسئولان استان به دنبال تحقق توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در یزد باشند.»
رئیس سازمان نظام مهندسی یزد با اشاره به تخلفات ساختوساز در استان، اظهار داشت: در حال حاضر مردم یزد بهطور عمده در زمینه ساختوساز با مشکلاتی روبرو هستند، اما علت این تخلفات بیشتر فرهنگی است تا قانونی. به گفته فرهمند، مردم یزد به دلیل پیشینه فرهنگی و تاریخی، به ساختوساز علاقهمندند و معتقدند که میتوانند خانههای خود را بسازند.
وی از تلاشهای سازمان نظام مهندسی برای کاهش این تخلفات خبر داد و گفت: در تعامل با شهرداری، فرآیند صدور پروانه ساخت تسهیل خواهد شد.
وی همچنین گفت: «براساس توافقهای جدید، امیدواریم که صدور پروانه برای ساختمانهایی که نقشه آنها تایید شده است، سریعتر انجام شود.»
فرهمند در پایان سخنان خود با تاکید بر لزوم بازنگری در فرآیندهای ساختوساز، اظهار امیدواری کرد: با اجرای این طرحها و برنامهها، شاهد کاهش تخلفات و افزایش کیفیت ساختمانها در یزد باشیم.
وی گفت: هدف اصلی در آینده نه تنها توسعه کمی ساختمانها، بلکه توجه بیشتر به کیفیت و هویت این ساختمانها خواهد بود تا فضایی مناسب برای زندگی و آرامش شهروندان فراهم شود.