رییس سازمان جهادکشاورزی یزد خبر داد؛
رییس سازمان جهادکشاورزی استان یزد با اشاره به رشد 1391 درصدی تولیدات کشاورزی و دامی استان طی چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اصلاح الگوهای کشت و نژادهای دامی را از مهمترین رویکردهای بخش کشاورزی استان برشمرد.
کد خبر: ۷۱۳۳۵۹
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۰ 10 February 2019

«سید جمال سجادی‌‌پور» به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: استان یزد اکنون در حالی از سطح زیرکشت 116 هزار هکتاری برخوردار است که این رقم در سال 57 معادل 11 هزار هکتار زراعی و 37 هزار و 600 هکتار اراضی باغی بوده است.

وی با بیان این که میزان تولید بخش کشاورزی استان در بخش زارعی و باغی به ترتیب 37.5 و بالغ بر 29 هزار تن بوده است، این میزان را در سال 96 به ترتیب بیش از 504 و 251 هزار تن ذکر کرد.

وی همچنین از افزایش تولید گوشت قرمز از هشت هزار تن در سال 57 به 18 هزار تن در سال 96، تولید طیور از 550 تن به 61 هزار و 700 تن، تخم مرغ از 3610 تن به 25 هزار تن، شیر از 35 هزار و 800 تن به 282 هزار تن، عسل از هشت تن به 243 تن و گوشت ماهی و آبزیان از پنج تن به 1198 تن خبر داد.

سجادی‎‎پور سرانه تولیدات دامی شامل گوشت قرمز، طیور، شیر و عسل در استان را به ترتیب 14، 52، 211 و 0.2 کیلوگرم اعلام کرد و گفت: سرانه کشوری این تولیدات به ترتیب 10، 26، 120 و یک کیلوگرم است.

به گفته وی، در مجموع سرانه تولید استان 297 کیلوگرم است که در قیاس رقم 170 کیلوگرم در کشور به ویژه در بخش مواد پروتیئنی به مراتب رقم بالاتری است و این در استان کم آب یزد و از لحاظ استفاده از آبهای مجازی قابل توجه است.

وی در این باره خاطرنشان کرد: میزان مصرف آب برای تولید یک کیلوگرم شیر در کشورمان 105 هزار لیتر است در حالی که با استفاده آبهای مجازی از طریق نهادهای دامی وارداتی، این رقم در استان یزد تنها هفت لیتر است.

این مسئول گفت: اگر سالانه یک میلیون و 200 هزارتن نهاده‏های دامی به استان وارد شود به عبارتی از این طریق بالغ بر یک میلیون و 200 هزار مترمکعب آب مجازی وارد استان شده است.

سجادی پور در بخشی از سخنانش عنوان کرد: هر چند در باور عمومی شهرستان‎‎های خاتم، ابرکوه و بهاباد به عنوان قطب‎‎های کشاورزی استان مطرح می‎‎شوند ولی از نظر تولیدات بخش کشاورزی، شهرستان یزد با تولید 397 هزار تن در صدر شهرستان‎‎های تولیدکننده محصولات کشاورزی و دامی قرار دارد و سپس شهرستان‎‎های خاتم با 210 هزار تن، اشکذر با 190 هزار تن و ابرکوه با تولید 187 هزار تن در رده‎‎های بعدی قرار دارند.

وی با بیان این که استان یزد در تولید محصولات گلخانه‎‎ای با سطحی معادل 1550 هکتار زمینه تولید 450 هزار تن محصول و اشتغال 19 هزار نفر را فراهم کرده است، عمده تولیدات شهرستان یزد مربوط به بخش گلخانه‎‎ای به میزان 220 هزار تن و دامی به میزان 75 هزار تن است به عبارتی 70 درصد از تولیدات استان بر مبنای محصولات کم آبخواه است.

وی با بیان این که مجموع تولیدات کشور در سال جاری را 122 میلون تن است که در مقایسه با 26 میلیون تن در سال 56 رشد 369 درصدی داشته است، گفت: این در حالی است رشد تولیدات استان یزد با افزایش از 115 هزار تن به یک میلیون و 600 هزار تن شاهد رشد 1391 درصد بوده است.

رییس سازمان جهادکشاورزی استان ارزش تولیدات استان در بخش زارعی را 350 میلیارد تومان، باغی 2770 میلیارد تومان، گلخانه‎‎ای 770 میلیارد تومان، دامی 1900 میلیارد تومان و در بخش تولید آبزیان 14 میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: در مجموع ارزش تولیدات کشاورزی استان 5800 میلیارد تومان بوده است.

وی با بیان این که استان یزد هم اکنون با 52 مجتمع دامداری و 9 مجتمع گلخانه‎‎ای در جایگاه نخست کشور قرار دارد، افزود: استان به لحاظ داشتن 8 هزار راس اسب اصیل و در تولید کبک و بلدرچین رتبه اول، از لحاظ محصولات گلخانه‎‎ای رتبه دوم، در تولید پسته رتبه سوم، در تولید زردآلو رتبه چهارم، در انار رتبه پنجم، در تولید زعفران رتبه هفتم، در خرما رتبه هشتم، در تولید تحم مرغ رتبه دهم و در تولید شیر نیز رتبه چهاردهم کشور را به خود اختصاص داده است.

سجادی‎پور با اشاره به این که بیشترین منابع آب در اختیار بخش کشاورزی استان مربوط به سال 83 به میزان یک میلیارد و 595 کیلیون مترمکعب بوده است، این میزان در حال حاضر را 918 میلیون مترمکعب خواند و گفت: براساس برنامه سازگاری با کم آبی جهادکشاورزی که از برنامه‏‏های منتخب کشور است، این میزان باید برای حفظ تعادل بین بارش‎‎ها و برداشت از منابع آبی موجود با 40 درصد کاهش به 560 میلیون مترمکعب برسد.

وی افزود: این صرفه‎‎جویی با کاهش 240 میلون مترمکعبی آب با اصلاح الگوی کشت و 156 میلیون مترکعب از طریق اجرای سیستم‎‎های نوین آبیاری و استخرهای تنظیم آب و تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی باید انجام شود.

وی گفت: در بحث اصلاح الگوی کشت و نژادهای دامی نیز استفاده از محصولات دارای مزیت اقتصادی، افزایش بهره وری آب و تامین معیشت کشاورزان را در دستور کار داریم.

این مسئول در این رابطه یادآور شد: به ازای هر یک مترمکعب آب در کشت‎‎های باز 1.5 کیلو محصول، در فضای گلخانه‎‎ای معمول 23 کیلو و با استفاده از سیستم هیدورپونیک تا 53 کیلوگرم محصول به دست می‎‎آید لذا استان به این سمت پیش رفته است.

وی ادامه داد: استان یزد در زمینه محصولات دامی نیز با استفاده از نژادهای پر تولید سبک و سنگین از استان‎‎های پیشرو است و حاوز اهمیت است که بدانیم با توجه به وجود 14 میلیون راس دام در کشور سرانه تولید شیر در کشورمان 29 لیتر، در پاکستان 124 لیتر، در اسپانیا 400 لیتر و در نژاد فرانسوی سانن این میزان 700 لیتر است.

وی غفلت از این موضوع را منجر به کاهش درامد بخش کشاورزی دانست و گفت: همچنین از مشاغل خرد در بخش کشاورزی نیز غفلت کرده‎‎ایم در حالی که این مشاغل ویژگی‎‎هایی مانند مردم محور و عدالت محور بودن، دانش محور بودن و دورن گرا و برون گرا بودن است و از این طریق می‎‎توان در مابحثی مانند دام‎‎های سبک مشاغل پایدار روستایی را ایجاد از مهاجرت به شهرها جلوگیری کرد.

سجادی پور خاطرنشان کرد: میزان زاد و ولد در دام‏‏های سنتی کشورمان در حالی 0.7 دام است این میزان در دام‎‎های پرتولیدی مانند نژادهای رومانف، شال و افشاری 2.8 دام در هنگام زاد و ولد است.

این مسئول در پایان نیز ضمن پاسخ به سئوالات خبرنگاران اعلام کرد: استان یزد در حال حاضر دارای 301 واحد صنایع تبدیل و تکمیلی است که سالانه ظرفیت تولید یک میلیون تن با اشتغالزایی 4951 نفر را دارند.

منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار